Rollen

Rollen

De soldaat

De ruggengraat van het Franse leger. Soldaten doen veel meer dan enkel marcheren en vechten. Ze kunnen ingezet worden voor patrouilles, ter ondersteuning dienen bij het innen van belasting, om te hulp te schieten bij rampen of bouwprojecten of om de lokale bevolking beschermen tegen bandieten, oplichting en uitbuiting. De soldaat is het boegbeeld van de verlichte idealen van Frankrijk. Voor het eerst vrijwillig te velde geroepen ter bescherming van 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap' en nu verplicht ter bescherming van het bestaan van Frankrijk. In sommige landen uitgejouwd en als bezetter en onderdrukker bestempeld, de Franse soldaat is ,er met een warm hart gerechtigheid, altijd bereid de onderdrukte volkeren van Europa te hulp te schieten. De Franse soldaat vecht voor meer dan enkel het bevel van de adel en monarch. Deze vecht voor een vrij Europa. Ook al zal dit hem niet altijd in dank worden afgenomen, omdat de niet-verlichtte inwoners van andere landen het grotere geheel weigeren en, door propaganda, niet kunnen zien. 
 

Het kader

Als de soldaten de ruggengraat is van het leger, dan is het kader de hersenen. De verantwoordelijkheid voor het aansturen van de dagelijkse taken en het waarborgen van kwaliteit en orde in de kampen en linies ligt bij het kader. In tegenstelling tot de andere grootmachten in Europa werd een officier in Frankrijk benoemd op basis van zijn vaardigheden. Officieren in andere landen kwamen uit een poel van adel en vriendjespolitiek. De gekochte aanstellingen leidden vaak tot incompetentie en een denigrerende kijk op ondergeschikten. De Franse officier is daarom het boegbeeld van een moderne, ontwikkelde kijk op de samenleving. Ook ben je als (onder)officier verantwoordelijk voor het in bedwang houden van 'overenthousiaste' soldaten, die door een overvloed aan vaderlandsliefde en ideologische inspiratie iets té hardhandig om gaan met de lokale bevolking.


Vivandières

Vivandières zijn wel het hart van het leger. Ze zorgen er voor dat gewonden worden verzorgd, soldaten er netjes uit zien, praten met hen als ze heimwee hebben en nemen waardevolle spullen in bewaring wanneer ze het slagveld op gaan. Zonder vivandières is het haast onmogelijk om het moraal en de kwaliteit van het leger hoog te houden. Het aantal vivandières werd in de loop van de Napoleontische Oorlogen beperkt tot één per bataljon. Vivandières moeten absoluut niet verward worden met de dames van lichte zeden. Vivandières waren uiterst professioneel en werkten vaak samen met de fouriersdiensten.

 

Specialisten

Elk bataljon heeft zijn eigen soldaten die vanuit hun burgerverleden een specialisatie op hebben gedaan. Jagen, naaien, smeden, administratie, handwerken, etc., zijn een paar voorbeelden van vaardigheden die soldaten in hun vrije tijd of tussen het marcheren door gebruiken om aan extra inkomsten te komen of om ervoor te zorgen dat het welzijn van het bataljon stijgt. In het 85e regiment hebben we ook zulke specialismen. Er is bij ons een kleermaker, leerbewerker, smid, archivaris en andere kleine specialismen uit te voeren en te bewonderen. Een uitbreiding van deze specialismen is van harte welkom, mits het naast één van de bovenstaande rollen wordt uitgevoerd.

Agenda 2019-2020

23-24 Nov Bourtange
14-15 Dec Dickens Deventer
1-2 Feb Archeon
28-feb 1 mrt Loevestein
28-29 Maart Bourtange Lentebivak
17-19 April Bad Nenndorf 
1-3 Mei Whittington
5-7 Juni Bourtange Lustrum
12-14 Juni Ligny
18-21 Juni Waterloo
11-12 Juli Huis Doorn
28-30 Aug Kasteel Heeswijk
   
   
   
   

Bekijk volledige agenda

Vereniging